In line with UK Government advice regarding COVID-19 we have adapted our services. Find out more about our response here.

Sovini Construction secured a contract with West Lancashire Borough Council in 2018 to construct 36 semi-detached homes in Skelmersdale which are to be let at affordable rents. They were tasked with making sure the dwellings comprised of two bedrooms with car parking and garden space to the front and rear of the build.

The development was constructed so that the homes would front the existing Beechtrees road to ensure the proposed development integrates with the existing environment and keeping with the surrounding area, with the corner houses designed to maximise the surveillance of the existing street and give a continuous streetscape.

Sovini Construction were directed to safeguard ecological considerations throughout the entire construction. Whilst the development resulted in a loss of trees, the loss was mitigated for by replacement tree planting.  The small loss of foraging habitat for bats was eased through native tree and shrub planting within gardens and areas of public open space.

As a group, the Sovini Group is fully committed to social value on all its projects.  At Sovini Construction we believe in getting the local community to engage with the project where applicable. We try to offer local businesses, suppliers and contractors the opportunity to gain an economical benefit by working on the contact with us.

For this project, Sovini Construction visited local schools such as Bishop Martin Primary School to talk to young children about the importance of safety around construction sites. This followed their campaign to collect food for Digmoor Community Foodbank in the run up to Christmas.

Sovini Construction ensured that the site was enhanced for biodiversity through the inclusion of bat boxes which mitigated the loss to existing habitats.

Sovini Construction were approached by One Vision Housing to construct 23 new affordable dwellings, consisting of 15 one-bedroom apartments and 8 two-bedroom homes in Southport.  They were challenged to construct a modern development that respects its historical context, and has a positive impact on this particular area of Southport.

Sovini Construction were tasked with ensuring that there were five apartments on each of the three floors within the apartment block, each with one double bedroom. The apartments were constructed to have an open plan living space containing the kitchen, dining and living room areas which front on to the communal gardens. Sovini Construction were briefed to design the 8 houses to be fronted onto the parking areas with an entrance hall containing the downstairs toilet and study. They were briefed to ensure an open plan ground floor with a living, kitchen, dining arrangement. The 1st floor contains two double bedrooms, a shared bathroom and linen store.

Finally, Sovini Construction were tasked with guaranteeing 15 parking bays for the mews houses together with bike storage and 10 parking bays servicing the apartment block.

Sovini Construction were approached by LPC Living to construct 10 new semi-detached town homes in Birkdale, Southport with integral garages to some of the units and arranged in an arc formation. We were tasked with constructing three different types of homes as part of the development – Unit A, B, C.

Unit Type B are the smallest of the units and whilst three stories, the top storey is contained within the roof space. The plan has been arranged so that a Type B unit is at each end of the arc.

Unit Type A includes a half basement integral garage which raises the lounge up above ground level. The practical purpose is that in allows for additional floor space without substantially increasing the overall mass. We were instructed to create Type A units with the intention to function as a pair of linked detached properties, linked via garages and the projecting bays of lounges.

We were assigned to create Type C units as a more conventional pair of semi-detached houses. The brief insisted on centrally located doors and twin pike arrangement which reflected the double fronted arrangement of the Westcliffe Road Villas. Providing a mix of properties, whilst retaining a sense of coherence across the development has been an integral part in our plan. We have achieved this by ensuring each property has a central gable feature with the front doors to either side.

Our main goal was to provide LPC Living with unique luxury four-bedroom homes, located off Westcliffe Road in Birkdale, Lancashire. We set out targets before we started on site which we were determined to achieve:

  • Zero accidents on site
  • High KPI score in excess of 90%
  • Best value
  • Excellent customer relationships
  • Local employment
  • Added social value
  • Quality install standards

We achieved all of our goals on this project, with great effort from our team which included:

  • Project Manager – John Davies
  • Site Manager – James Brown

St Oswald’s Court is a contemporary residential development which combines modern, suitable accommodation with care and support services. The development, designed by Condy Lofthouse Architects, includes specially adapted apartments devised to suit the resident, including wheel-chair access, handrails and level-access showers. The scheme is equipped with the latest technology in terms of emergency call, assistive technology and security, including staff facilities to accommodate the care services operating for residents.

 

 

Sovini Construction’s approach to the development was designed to minimise disruption to local residents, ensuring high quality and safety standards while also involving the local community. Nearby Bidston Village C of E Primary School were commissioned to design posters for the site, educating residents on construction site safety and awareness. Pupils were also given the opportunity to name the new development, settling on St Oswald’s Court as a nod to the local St Oswald’s Bidston Parish Church.

Sovini Construction completed these works to the highest standards with quality workmanship, products and technology within safe working environments, remaining mindful to the Bidston Village Conservation status of the area throughout the project.

 

Sovini Construction worked closely with Sovini Homes to carefully construct the four luxury properties in one of the region’s most prime property locations.

The properties were built using quality materials within safe working environments and created a number of local job opportunities during the building process.

By avoiding strictly rectangular floor plans the buildings respond to the various interface issues presented by the site. Additionally, the stepping of the plans meant the buildings present differing facets of their architecture depending on where they are viewed from.

Feature windows were introduced projecting into the street-facing gable, providing vertical emphasis and interest to the street elevations and naturally lighting full height volumes to the master bedrooms. The gable eaves project forward off the brick facade casting shadows and further modelling the elevation.

The four properties were all developed and delivered on time and to budget.

We were offered a clear site to build the luxury homes on and carried out the following works:

  • Built foundations and superstructure
  • Installation of services
  • Internal plastering and finishing works
  • Installation of bathrooms and kitchens
  • Full decoration and finishes
  • External works including driveways and garden landscaping

Sovini Construction were contracting by One Vision Housing to build 2 bungalows, 8 apartments, 4 two bedroom homes and 4 three bedroom properties as part of the wider regeneration programme across Ainsdale, Southport.

In the planning stages of the development it was agreed that a 6m ecological easement was to be implemented from the nearby Sandy Brook which runs along the rear of the development. The stipulation follows reports of a presence of local wildlife. Additionally, an unmarked highways-owned drain was also found to the east of the site which required a 6m easement. A site redesign was carried out to ensure the preservation of local wildlife and to adhere to housing policy; the redesign unfortunately reduced the capacity of the scheme which was originally set at 21 units to 18.

Despite a decrease in units and a direct impact on viability combined with resistance from local residents the development resulted in much more ecological due diligence. During the planning process Sovini Construction and One Vision Housing adopted a proactive communication approach to inform and update the local community of the plans, build and overall development impact.

These in-demand properties were developed using contemporary and eco-friendly construction methods. The 18 homes have enhanced the quality of the local street scene through the sympathetic landscaping plans; this has enabled the community to preserve the character of the surrounding areas. Sovini Construction worked closely with John McCall Architects on the traditional design of the properties to create the desired look.

The development also boasts distinguished feature brick work which complements the development’s semi-rural surroundings. Sovini Construction introduced Gabion Baskets to support and protect structures. The Gabion Baskets also complement the developments idyllic setting.

Verum Victum Healthcare began discussions with the Wirral Borough Council in 2014 to develop a piece of land, which had contained a very dilapidated building and overgrown grounds, into 19 supported living apartments for those adults requiring extra care.

Building began in 2016 with another company and after 75% of the project had been completed the company had to pull out and couldn’t finish works. We had secured a contract with Verum Victum Healthcare for another build, but we were given the opportunity to complete this project for them before starting work on our other Verum Victum project. Works involved remobilising assets, making the building water tight, drainage, communal works, full decoration, floor finishes, external works and commission and installation of lift, fire system and door entry system.

Externally, we had to make sure the building was water tight, put drainage in place, install railings, landscape works and create a car park. Internal repairs included communal areas, finishing trade and plaster works, full decoration, floor finishes, commission and installation of lift, fire system and door entry system.

Our site team carried out detailed quality inspections. The team paid particular attention to details like finishing painting, no sharp edges, garden inspections and all final fix after completion. A final inspection was completed to ensure everything was to the developer’s satisfaction.